Eens wat anders dan pasta!
Onderstaand recept is een van de favoriete recepten voor als je wel tijd hebt maar geen zin. De voorbereidingstijd is beperkt en het resultaat is prima. Het is Grieks, en daar houd ik wel van. Het zou zo maar kunnen dat dit vrijdag op tafel komt.
Styfádo van de werkende man
Men neme, voor 4 personen:
- één kilo mager rundvlees, in flinke stukken gesneden (bijv. 5 x 5 x 5 cm);
- één kilo gewone uien, in vieren gesneden (de orthodoxe bereidingswijze vereist kleine uitjes, maar het nauwelijks waarneembare verschil in smaak is de tranen niet waard;
- vijf tenen knoflook;
- 5 á 6 korrels bachari in Nederland vaak 'piment' geheten; het lijkt op een grote peperkorrel en ruikt naar kruidnagel, maar is geen van heide. Styfado zonder bachari kan gewoon niet);
- 5 á 6 korrels zwarte peper;
- 3 á 4 laurierbladen;
- een kopje zonnebloem-, pinda-, maïs- of olijfolie (als het maar geen slaolie is);
- een kopje rode wijn;
- een blikje tomatenpuree;
- een halve theelepel paprikapoeder;
- zout naar smaak.
Doe alles gewoon in de snelkookpan (of gewone pan) zonder voor te bakken of ander ceremonieel, controleer nog een -keer of alles erin zit en zet dan pas de pan op het vuur: er hoef geen water bij.
Kooktijd in snelkookpan 40 á 60 minuten (afhankelijk van de kwaliteit van het vlees): in een gesloten gewone pan, op niet al te hard vuur, ca. 2 uur. De uien en het vlees geven zoveel nat of dat u er waarschijnlijk geen water bij hoeft te doen, maar blijf voor de zekerheid controleren.
Het vlees moet aan het eind goed zacht zijn en niet waterig. Ziet uw styfádo. vooral in de snelkookpan, er waterig uit, kook dan even door, zonder deksel. Wilt u uw mooie styfádo niet laten verpieteren, dan is er nog een truc: giet de hele zaak in een grote koekenpan en het overtollige vocht is zo verdampt. Maar opgepast met aanbranden!
U kunt uw styfádo opdienen met rijst, aardappels (in allerlei vorm) of macaroni en met uw eigen mooi salade.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home